PROMOCIÓ DE L’ALIMENTACIÓ SALUDABLE EN L’ENTORN LABORAL

Les malalties cròniques són la principal causa de mort prematura en tot el món, afectant majoritàriament a persones menors de 60 anys (segons la OMS, 2008).

Tot i que evolucionen lentament, l’estil de vida i els mals hàbits influeixen ràpidament en el seu desenvolupament.

Aquestes malalties tenen factors de risc en comú, com són el tabaquisme, l’alimentació inadequada i l’inactivitat física. Per combatre’ls es duen a terme estratègies des de diferents organismes que inclouen programes de promoció de la salut.

Els diners invertits en aquests programes, suposen un estalvi a llarg termini, en relació a les despeses per absentisme laboral i per la pròpia malaltia, i un estalvi per a la CASS, ja que es redueixen les despeses per tractaments, hospitalitzacions i baixes laborals.

ALIMENTACIÓ SALUDABLE A LA FEINA

Nombrosos estudis internacionals senyalen que hi ha una relació directa entre una alimentació saludable, la seguretat laboral i la productivitat. Hi ha més motivació entre els col·laboradors, millorant la seva capacitat física i mental a partir d’una ingesta equilibrada d’aliments.

Per altra banda, una alimentació inadequada i menjar en excés poden donar lloc a la fatiga física o mental i a més pot provocar somnolència, repercutint sobre les funcions cognitives i la capacitat de reacció.

CONSELLS PER UNA ALIMENTACIÓ SALUDABLE A LA FEINA

  • Optar per aliments naturals, el mínim processats possible i preferiblement que haguem preparat a casa, així reduïm el consum de greixos, sal i sucres, entre altres conservants i/o additius, que en definitiva són calories buides de nutrients.
  • Disposar d’una zona adequada per poder fer pauses i on poder alimentar-nos amb tranquil·litat, ajudarà a millorar el rendiment laboral.
  • Invertir en petits electrodomèstics, com un microones o un frigorífic, per facilitar i garantir la preparació i la qualitat del aliments.
  • Tenir accés a aliments i begudes saludables, mitjançant màquines expenedores o al menjador de l’empresa: amb fruita, fruits secs, una font d’aigua, ...
  • Beure de 1,5 l. a 2 litres d’aigua durant la jornada laboral.
  • Mastegar més, els que masteguen durant més temps incrementen les hormones que promouen la sacietat i acaben menjant menys quantitat.